Kultur och identitet
Du kommer att få möjlighet att fundera över vad integration betyder för dig när du läser om hur det kan vara att flytta till en ny nation och samexistera med två olika kulturer. Dessutom får du läsa om seder och helgdagar som hålls både internationellt och i Sverige.
Vem är du, du och jag, tillsammans?
Så vem är du? Har du tänkt på det? Om tio år, kommer du fortfarande att vara samma person?
Identitet är ämnet för dessa frågor och detta material. Vilka vi är och hur vi ser på oss själva är centrala för våra identiteter.
Identitetsfrågor kan bli avgörande när betydande livsförändringar äger rum. Att flytta till en främmande nation är en nödvändig anpassning som kan väcka olika känslor. För vissa människor är det spännande att ta till sig nya seder och vanor. Andra tycker att det är utmanande och problematiskt. Båda svaren är typiska. Att anpassa sig till alla nya saker i ett främmande land kan ta lite tid.
Under hela ditt liv skapar du din identitet. Din nuvarande identitet bildades av alla upplevelser du tog med dig till Sverige. Och allt du möter i Sverige kommer att påverka vem du är. Du kommer att få nya vänner, lära dig nya vanor och lära dig ett nytt språk.
Din uppfattning om dig själv påverkas av allt, inklusive dina upplevelser, tankar, interaktioner med andra och händelser i omvärlden. Dina erfarenheter formar din identitet. Din identitet formas alltså av både dig och din omgivning.
jonglerar med två kulturer
Ariana har tillbringat över två år i Sverige. Angående kultur och identitet säger hon så här: “Jag har alltid haft uppfattningen att det är dåligt att ha olika identiteter och kulturer, vilket delas av många individer i den nation där jag tidigare bodde. Men jag tror nu att människor kan ha två eller flera kulturer och identiteter. Det betyder verkligen mycket för mig.”
För vissa människor är det avgörande att lära sig allt om den nya nationen. Det gamla livet, tillvaron före Sverige, kan ändå vara nödvändigt att bevara på något sätt. Vad är viktigast för dig?
Grannskap och samhörighet
Personliga identiteter finns. Din identitet är unik för dig. Men din unikhet ger dig också en känsla av gemenskap med andra människor. Din känsla av gemenskap med andra kan delvis påverkas av din religiösa övertygelse. Du delar samma religion, håller samma helgdagar och har liknande världsbilder.
Du upplever förmodligen en känsla av släktskap med människor från dessa länder om du är svensk, amerikansk eller somalier. Du delar ett gemensamt språk och är bekant med seder, vanor och outtalade riktlinjer för lämpligt eller olämpligt beteende i olika situationer.
På så sätt bidrar gemenskap och delade egenskaper till att forma vår identitet. Men också via distinktioner. Skillnaden mellan svensk, amerikansk eller somalisk, eller mellan att vara kvinna eller man, till exempel.
Men oftare än inte uppväger likheter mellan människor skillnader. Semester är en illustration. Människor från olika religioner firar olika högtider, men vi firar ofta på liknande sätt. Vi äter ofta utsökta måltider medan vi umgås med vänner och familj.
Före och efter
Sverige var ett jordbrukssamhälle för 150 år sedan. Att arbeta med samma material som dina föräldrar var typiskt. De flesta hade bara en liten möjlighet att resa och uppleva andra kulturer. Dessutom var det ovanligt att interagera med andra från olika samhällsklasser. Människors attityder och perspektiv på världen uppstod ur en begränsad situation.
Idag, både i Sverige och i många andra nationer, är det annorlunda. Det finns många alternativ. Som medlemmar i ett globalt samhälle påverkas vi ständigt av händelser på andra håll.
Många människor har emigrerat från Sverige i jakt på ett bättre liv. Idag är Sverige en nation som välkomnar besökare från hela världen. Vi interagerar med olika kulturer, traditioner och levnadssätt genom invandring till Sverige.
helgdagar och tullar
Människor firar högtider och traditioner över hela världen. Sedan träffas människor ofta för att glädjas över anmärkningsvärda händelser i det avlägsna förflutna. Religion är källan till många seder och helgdagar. Det är också sant i Sverige, en nation som länge varit ett fäste för kristendomen. Idag hålls helgdagar och seder från flera länder och religioner i Sverige. När du flyttar till en ny nation lär du dig ofta om nya traditioner och högtider.
Några av de helgdagar som hålls i Sverige inkluderar de som listas här.
Runt om i Sverige konsumerar många semlor i februari och mars. Bullen har vispad grädde och mandelmassa. Det går tillbaka till tiden då Sveriges medborgare fastade. Tidigare än de snabba konsumerades feta föremål. Mat är vanligtvis inblandat, även om det finns andra möjligheter.
Det är vanligt att fira påsk i mars eller april. Efter det firar vi Jesu död och uppståndelse. De flesta i Sverige tycker om att fira påsk med sina vänner
och nära och kära. Under påsken är det vanligt att äta ägg, lamm, lax och sill. Barn får ofta godis i jätteägg. Flera barn klär ut sig innan påsk. De ringer på dörren och önskar dem en god påsk. Sedan erbjuder folk ofta godis till barnen.
Nouruz är ett nyårsevenemang som observeras av olika etniska grupper, inklusive perser, kurder och afghaner. Nouruz kallas ofta för det kurdiska eller persiska nyåret i Sverige. Den 20, 21 eller 22 mars, när dag och natt är lika långa, observeras Nouruz. Den 13-dagars Nouruz-festivalen, som välkomnar våren, är fylld av festlighet, mat och glädje. Dessutom startar du små brasor som du hoppar över.
Walborgsmässokvällen är den 30 april. Då gläds många över att våren äntligen har kommit. På våren är det vanligt att bygga stora eldar och sjunga sånger.
Arbetare har semester den 1 maj. I flera nationer har den hållits sedan 1800-talet. En allmän helgdag är första maj. Skolor är stängda och många som arbetar är lediga. Den 1 maj stödde en ansenlig skara arbetarnas rättigheter.
Påsk följs av 40 dagar till Kristi Himmelsfärdsdag. Jesu bortgång från jorden efter hans död minns denna dag. Allmänna helgdagar inkluderar Kristi Himmelsfärdsdag. Majoriteten av människor är lediga och många företag är stängda.
Sveriges nationaldag och helgdag är den 6 juni. Vissa klär sig i folkdräkter på nationaldagen. Beroende på vilken region i Sverige du kommer från kommer folkdräkterna att se olika ut.
I Sverige är midsommarafton ett omtyckt firande. Varje år, en fredag mellan 19 juni och 25 juni, firar man midsommarafton. I Sverige firades midsommar långt innan landet antog kristendomen. Folk dansar vanligtvis runt en midsommarstång på midsommarafton. Det är en stång som pryds av blomgirlanger och lövgirlanger. Många barn och vuxna har också blomkronor i håret. Du äter vanligtvis sill, lax, färskpotatis och jordgubbar mitt i sommaren.
Den judiska högtiden Yom Kippur, som infaller i september eller oktober, är betydande. Människor iakttar helgen genom att fasta, be, gå på gudstjänster och vädja om andras förlåtelse. Tio dagar efter det judiska nyåret kommer Yom Kippur (försoningsdagen) (Rosh Hashana).
En lördag mellan den 31 oktober och den 6 november firas alla helgons dag. Kristna troende firar minnet av de avlidna på Alla helgons dag. I Sverige besöker många kyrkogårdar för att sätta ljus på nära och käras gravar.
Julen, en kristen högtid, iakttas för att minnas Jesu födelse. Familjer träffas för att interagera, laga mat, äta och utbyta presenter. Julklappar delas ut i Sverige den 24 december, vilket är julafton. Under julen är det vanligt att ta med ett träd inuti och dekorera det med lampor, bollar och glitter.
Den muslimska fastan är känd som Ramadan. Varaktigheten är en månad. Många vuxna muslimer avstår från mat, vätskor, tobak och sexuell aktivitet från gryning till skymning under ramadan. Id al-Fitr, en betydande festlighet, markerar slutet på Ramadan. Du behöver inte fasta om du ammar, är gravid eller har mens. Ingen av er är sjuk eller gammal. Eftersom det islamiska året följer månåret infaller Ramadan vid olika perioder.